INGREDIENCE: Vývar: 1/8 kg hovězích kostí, 3/8 l vody, celý pepř, nové koření, bobkový list, muškátový oříšek - toho všeho přiměřeně, 250g velký celeru, 60g petržele, 60g mrkve, 75g cibule, 1/8 bujónu (masox) - zlatého hovězího, 2,5 g soli.
Základní suroviny: 1 kg hovězího masa (lepší je kombinace více druhů), 4 cibule, 380 g vepřového sádla, 5 g mleté papriky, 1 1/2 g pálivé papriky, 1/2 g drceného kmínu, 1/2 g mletého pepře, 7,5 g česneku, 1/2 g majoránky, 125 g rajčatového protlaku, 2,5 g soli, 25 g hladké mouky, 1/3 l červeného vína, 250 g cibule na posypání .
POSTUP PŘÍPRAVY: V předvečer oslavy čehokoliv je ta pravá chvíle na vaření guláše. Lze ho podávat jako hlavní jídlo u oslav méně slavnostních nebo jako druhé jídlo u těch velkých. Následující receptura je na guláš z hovězího masa. Ještě lepší je samozřejmě guláš z několika druhů masa (hovězí, vepřové, skopové, srnčí a další v takřka libovolných kombinacích). V takovém případě je vhodné vařit jednotlivá masa samostatně a dílčí guláše smíchat až na závěr. Předem připravíme vývar: Z hovězích kostí, vložených do studené vody, uvaříme vývar, vaříme nejméně 2 hodiny na mírném ohni. Přísady do vývaru: celý pepř, celé nové koření, bobkový list, muškátový oříšek, toho všeho přiměřeně, celer, petržel, mrkev, cibule, zlatý hovězí bujón, sůl. K celé přípravě přistupujeme s láskou, odpovědně a střízliví. Maso (hovězí kližka) pečlivě odblaníme a nakrájíme na středně velké kostky. Na polovině sádla prudce osmahneme cibuli, když se začne připalovat, sádlo postupně přidáváme. Až cibule zesklovatí, přidá se polovina prolisovaného česneku a po chvíli červená paprika sladká a malé základní množství pálivé. Po rozmíchání přidáme maso, kmín, a mletý pepř. Až se maso osmahne, přidáme sůl. Maso dusíme co nejdéle bez podlévání a další hodinu vaříme jen s minimálním podléváním horkým vývarem. Až začne maso měknout, přidá se rajský protlak, zbytek lisovaného česneku, červené víno a majoránka rozemnutá mezi dlaněmi. Když je guláš řídký zaprášíme jej moukou a krátce provaříme. Na talířích posypeme pokrájenou cibulí.
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů |
|
Průměr: 2,98 | Hodnotilo: 1358 x | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA